Geo(morfo)logische wandelgidsen

Door mijn studie Fysische Geografie ben ik geïnteresseerd geraakt in landschapsvormen en hun ontstaansgeschiedenis (geomorfologie). Daarnaast is (berg-)wandelen een grote hobby van mij en mijn vrouw. Tijdens onze wandelingen probeer ik het landschap waar we doorheen lopen, altijd te ‘lezen’: waarom ziet het landschap er zo uit, wat zijn de geologische omstandigheden, wat is de ontstaansgeschiedenis?
Ik heb daarnaast gemerkt dat veel andere wandelaars dit soort informatie ook interessant vinden.

Dit heeft mij op het idee gebracht om mijn kennis van geologie en geomorfologie met andere wandelaars te delen door wandelgidsen te gaan schrijven met als invalshoek de geologie, de geomorfologie en de ontstaansgeschiedenis van het landschap waar de door mij uitgestippelde wandelingen doorheen voeren.

Mijn eerste wandelgids betreft de Schwäbische Alb, een middelgebergte in Zuid-Duitsland en een fantastisch wandelgebied. Het gebied is geomorfologisch zeer interessant door de vele karst-verschijnselen in de overwegend aanwezige Jura-kalksteen. Maar ook vulkanische verschijnselen en kraters van meteoriet-inslagen behoren tot de interessante geologische en geomorfologische fenomenen van dit gebied.

Mijn eerste wandelgids ‘De Schwäbische Alb – 12 wandelingen langs geologische en geomorfologische bijzonderheden’ is februari 2014 verschenen. Onder de knop Wandelgidsen kunt u één van de wandelingen uit het boek gratis downloaden, het boek bestellen en/of de bijbehorende GPX-tracks downloaden.